Het Leeuwendeel – Voice Dialogue uitgelegd aan de hand van The Lion King

Vorige week zat ik met mijn vriendin in een aardig lege bioscoopzaal bij de remake van The Lion King. Het ene moment waren we onder de indruk van de levensechte animaties van de dieren in de film, het andere moment luisterden we met gekromde tenen naar de nieuwe versie van oude liedjes, en weer een ander moment gniffelden we om de metagrapjes waarin wordt gespeeld met het gegeven van de remake. Er was popcorn en ik had goed gezelschap, dus ik was blij.

Na afloop praatten we nog wat na over het verhaaltje en al kletsend kwam daar de parallel met Voice Dialogue tevoorschijn! Ik moest namelijk denken aan een verhaaltje uit het boek Coachen met Voice Dialogue van Judith Budde en Karin Brugman. In het boek beschrijven zij de theorie van de Psychologie van de Ikken en Voice Dialogue aan de hand van een tijger die wordt opgevoed door geiten. Iets vergelijkbaars zie je in de film van de Leeuwenkoning terug.

De kleine Simba loopt een enorme kwetsuur op doordat hij – spoiler! – meemaakt dat zijn vader vroegtijdig sterft. Simba denkt dat dit zijn schuld is. Wat je in het verhaal ziet, is dat Simba alles wat met zijn leeuwenachtergrond te maken heeft (zijn thuisland, zijn familie en zijn wens om een sterke leeuw te worden die zijn vader kan opvolgen) verstoot. Dit Leeuwendeel is te zeer geassocieerd geraakt met pijn en schaamte en raakt op de achtergrond in de persoonlijkheid van Simba.

In de plaats daarvan wordt de kleine leeuw opgevoed door het stokstaartje Timon en het wrattenzwijn Pumba. Hij ontwikkelt over de jaren heen een – voor een leeuw – bijzondere nieuwe leefwijze gericht op insecten eten en genieten van het leven. Hakuna matata!

Vanuit de Psychologie van de Ikken bekeken zou je deze innerlijke Levensgenieter kunnen aanmerken als een Primair deel. Deze zorgt ervoor dat Simba binnen zijn nieuwe groep vrienden kan worden opgenomen en zich veilig en thuis kan voelen. Op die manier beschermt de Levensgenieter Simba dus tegen het voelen van zijn kwetsbaarheid.

De Levensgenieter houdt de teugels stevig in handen, zodat het Verstoten deel (het Leeuwendeel) zo goed als onzichtbaar blijft. Daarmee verdwijnen ook een aantal andere eigenschappen van Simba onder de grond: zijn moed, zijn trouw aan zijn familie en daarmee ook zijn kracht.

Toch is het Leeuwendeel niet helemaal weg. Af en toe knaagt er toch wat bij Simba, zoals bij het volgende leuke moment in de film. Zodra Simba op een heldere avond met Timon en Pumba naar de sterrenhemel kijkt en zich afvraagt of het echt de koningen van weleer zijn die daar boven in de hemel staan, wordt hij door zijn vrienden smakelijk uitgelachen. “Denk toch niet zo veel na joh”, is de boodschap die hij te horen krijgt. Hoppekee, het Verstoten deel krijgt weer een mep, en het Primaire deel (dat niet zo diep nadenkt over het leven) wordt bevestigd in zijn functie (ervoor zorgen dat Simba wordt geaccepteerd door zijn vrienden). Met een beetje geluk heeft Simba op dit punt in het verhaal al lang een Innerlijke Criticus ontwikkelt die hem bekritiseert nog voordat zijn omgeving dat kan doen.

De grootste ommezwaai komt natuurlijk als jeugdliefde Nala weer in the picture komt en Simba een duidelijk dilemma heeft. Blijven leven zoals hij het heeft gedaan, of zijn verleden onder ogen komen en meegaan? Hier zie je letterlijk de innerlijke tweestrijd, de discussie tussen de twee delen. Waarschijnlijk is de scène waarin Simba aan het mediteren is eruit geknipt, want hij blijkt zich goed bewust te zijn van deze polariteiten in zichzelf 🙂

Zo past The Lion King dus binnen de theorie van de Psychologie van de Ikken. In de film kiest Simba er in eerste instantie voor om bij Timon en Pumba te blijven, en moet de wijze aap Rafiki eraan te pas komen om Simba te stimuleren zijn geboorterecht na te jagen.

Tijd om even in de verbeelding te duiken. Stel: het is niet Rafiki die Simba opzoekt, maar Simba…die mij opzoekt! Simba komt in coaching! Dat zou een leuk gezicht zijn toch? 🙂 Laten we eens kijken wat Voice Dialogue voor dit fictieve personage zou kunnen betekenen…

In de volgende blog ga ik dus de uitdaging aan om Simba te faciliteren in een Voice Dialogue-sessie!