Psychology of Selves

We bestaan allemaal uit meerdere delen

Het uitgangspunt van Voice Dialogue is de ‘psychology of selves’. Deze theorie kijkt naar onze persoonlijkheid alsof die is opgebouwd uit verschillende delen, ook wel subpersonen genoemd. Elk deel of subpersoon heeft zo zijn eigen geschiedenis, kwaliteiten, valkuilen en verlangens.

In een Voice Dialogue sessie onderzoek je de verschillende delen van jouw persoonlijkheid. De aandacht ligt niet zozeer op wat jij doet, maar meer op ‘wie in jou’ nu aan het woord is. In de sessie geef je aan een deel van je persoonlijkheid letterlijk een plek in de ruimte. De facilitator gaat dan met elk deel afzonderlijk in gesprek. Samen ontdek je de kwaliteiten van dat deel, wanneer en waarom het in jouw leven is gekomen en op welke manier het je helpt om je kwetsbaarheid te beschermen. Dit gebeurt altijd op een uitnodigende en niet-oordelende manier.

Primaire en Verstoten Delen

In Voice Dialogue onderscheiden we Primaire en Verstoten Delen. De Primaire Delen zijn de patronen die we vanaf onze jeugd hebben ontwikkeld om ons te helpen onze kwetsbaarheid te beschermen. Vaak zijn dit de delen van onszelf die we het beste kennen en waarmee we ons identificeren (“Zo ben ik nu eenmaal!”). Hoe deze patronen eruit zien, kan van persoon tot persoon verschillen. Wel zijn er delen die veel mensen in de een of andere vorm herkennen. Zo kennen veel mensen wel een Perfectionistische kant, die altijd hoge eisen stelt aan prestaties, of een Pleasende kant, die ervoor zorgt dat je hard werkt om het anderen naar de zin te maken en aardig gevonden wordt. Door altijd hard en goed te werken of het anderen naar de zin te maken krijgen we van de mensen om ons heen waardering en dat voelt fijn.

Aan de andere kant hebben we onze Verstoten Delen. Deze Verstoten Delen hebben zich in het verleden laten horen. De Primaire Delen vonden dat niet zo handig, omdat ze bijvoorbeeld geen waardering kregen van de mensen om ons heen. Om onze kwetsbaarheid te kunnen beschermen, werden de Verstoten Delen weggedrukt door de Primaire Delen. Deze Verstoten Delen zijn nooit helemaal weg, ze blijven bestaan in het onderbewuste en laten zich af en toe met hun gedachten en gevoelens nog horen. In Voice Dialogue laten we beide delen aan het woord. Bijvoorbeeld een Harde Werker aan de ene kant, die na werktijd nog wel een verslag wil uitwerken voor een collega, maar aan de andere kant ook een Levensgenieter, die het veel belangrijker vindt dat je een avond ontspant op de bank.

Door vanuit een overkoepelende positie naar beide tegenpolen te kunnen kijken ontwikkel je meer bewustzijn en meer keuzevrijheid om ook je Verstoten Delen te kunnen accepteren en een plekje in je leven te geven.